Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Dalsze informacje o soli himalajskiej różowej.

Składnikiem niezbędnym do właściwego działania naszego organizmu jest sól. Jakie właściwości ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu warto stosować je podczas gotowania?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale podbija smak potraw. Jakkolwiek nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, m.in. cynk, potas czy wapń, a przy tym jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej

Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, magnezu czy wapnia, innymi słowy składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, toteż nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]