Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Więcej o kapuście kiszonej bez konserwantów na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem wielu potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją na talerzu. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.

Czemu należy jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kwaszona, albo kiszona, jako że tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które powstało za sprawą poszukiwania przez człowieka sposobu na dłuższe magazynowanie żywności. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez kilka miesięcy w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie niezbędne minerały czy witaminy, których pozyskanie zimą było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A warto podkreślić, iż kapusta kiszona posiada wiele substancji niezbędnych dla prawidłowego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się także inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B12, B6, B2). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, potasu i żelaza. Jednocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, zatem rekomenduje się jej konsumpcję osobom na diecie.

Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni

Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo najczęściej je się ją w postaci surówki z marchewką i cebulką, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a rzadziej na słodko – oprószoną odrobina cukru. To też składnik, który idealnie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, więc wykorzystuje się ją w nadzieniu do łazanek, pierogów i pasztecików. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy czy bigosu.

Właściwie każdy szef kuchni ma własny sposób na kapustę kiszoną, lecz w dzisiejszych czasach z rzadka kisi się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w większych oraz małych woreczkach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]