Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Dowiedz się, gdzie zamówić kiszony sok z buraka.

Od stuleci w słowiańskiej kuchni korzysta się z kwaszonek. Od paru lat jednakże raz za razem mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – składniki odżywcze i właściwości

Prawdopodobnie każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaskowaty, jednak niesłychanie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, jak również liczne minerały, jak potas, cynk oraz żelazo. Wiele osób może mieć trudności z przystosowaniem się do cierpkiego posmaku tego soku, ale warto spożywać go cyklicznie, gdyż wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy, eliminuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, a przez to może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet ze zdrowym napojem nie wolno przesadzać – zaleca się spożycie mniej więcej jedną szklankę soku dziennie.

Sok z kiszonych buraków – poprawia koncentrację i zapobiega zatwardzeniom

Drugim lubianym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni i który spożywamy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Posiada on wiele witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność: podnosi koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a przy tym obniża ciśnienie. Mimo że buraki wyróżniają się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednakże jego spożycia kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, a także osobom borykającym się z reumatyzmem lub chorobami nerek.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz kupić je w ulubionym markecie bądź zamówić online na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, że tego typu soki trzeba przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]