W branży gastronomicznej obowiązują bardzo surowe przepisy dotyczące higieny pracy. Obejmują one m.in. konieczność stosowania odpowiedniego ubioru. Podpowiadamy, jakie normy musi spełnić odzież ochronna dla gastronomii i jak wybrać produkt odpowiedni dla danego stanowiska pracy.
Przepisy BHP dla gastronomii obejmują nie tylko odpowiednie przygotowanie budynków, pomieszczeń i ich wyposażenia, ale też zasady higieny, organizację pracy i odpowiedni ubiór pracowników. Podstawą pracy w branży gastronomicznej jest odpowiednie przeszkolenie z zakresu zasad BHP, a także posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Do stosowania tych zasad zobowiązani są zarówno pracodawcy, jak i pracownicy. Nieprzestrzeganie ich wykrywane jest podczas wizyt sanepidu i karane zgodnie z przepisami Kodeksu Pracy.
Największą motywacją w tym przypadku powinno być jednak bezpieczeństwo pracowników i klientów. Osoba pracująca w gastronomii, która nie korzysta z odpowiedniej odzieży ochronnej narażona jest m.in. na poślizgnięcie, oparzenia i okaleczenie ostrymi narzędziami kuchennymi. Z perspektywy klienta przedostanie się do posiłku niepożądanych substancji jest niedopuszczalne. Świadczy o braku profesjonalizmu, nieodpowiednich zasadach i higienie panującej w kuchni. Taka sytuacja skutecznie zniechęca klienta do korzystania z usług firmy, może też grozić poważnym zatruciem pokarmowym.
Odzież ochronna do gastronomii – czym się wyróżnia?
Pracownicy obiektów gastronomicznych są zobowiązani do noszenia w czasie pracy specjalistycznej odzieży ochronnej i wygodnego obuwia roboczego wyposażonego w antypoślizgową podeszwę. Niezbędna jest też czapka, czepek lub specjalna kominiarka, która zasłania głowę uniemożliwiając przedostanie się wypadających włosów do żywności.
Odzież robocza stosowana w gastronomii powinna być zgodna ze standardem HACCP (od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), który ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa produkcji żywności i utrzymanie najwyższych standardów czystości. Wprowadza on wiele regulacji dotyczących wyglądu i wykonania odzieży. Wyróżnia się też poziomy ryzyka występujące przy danej produkcji na podstawie typu żywności, z którym ma kontakt pracownik. Odzież o krótkim czasie przydatności, którą należy spożyć bezpośrednio po otwarciu, charakteryzuje się najwyższym poziomem ryzyka. Ubrania dostosowane do pracy w takich warunkach nie mogą posiadać kieszeni, aby uniemożliwić dostawanie się na teren kuchni obcych przedmiotów. Na mniejszych poziomach ryzyka kieszenie mogą znajdować się od wewnętrznej strony.
Odzież robocza przeznaczona dla branży gastronomicznej powinna posiadać jasny, jednolity dla poszczególnych części, kolor. Dzięki temu ewentualne zabrudzenia będą łatwe do zidentyfikowania. Na odzieży roboczej może znajdować się logo firmy, ale musi ono być naszyte, nadrukowane lub wyhaftowane.
Bardzo ważne są również środki ochrony indywidualnej, do których zaliczamy m.in. rękawice ochronne. W niektórych miejscach (np. piekarniach) przydatne mogą okazać się też maski ochronne na twarz, które chronią drogi oddechowe.
Odzież do gastronomii – co wybrać?
W skład odzieży ochronnej przeznaczonej do użytku w lokalach gastronomicznych wchodzą fartuchy, spodnie, obuwie, bluzy, a także nakrycia głowy i środki ochrony osobistej. Poniżej przedstawiamy szczegółowe informacje.
Jakie obuwie do pracy w kuchni?
Obuwie do pracy w kuchni powinno zagwarantować pracownikowi komfort podczas regularnej, długotrwałej pracy stojącej. Istotna jest też podeszwa chroniąca przed poślizgnięciem, a także zabezpieczenie przed uderzeniem ostrych przedmiotów lub gorącą wodą.
Jaki fartuch do pracy w kuchni?
Fartuchy ochronne są przez wszystkich pracowników gastronomii – m.in. przez kucharzy, kelnerów, osoby obsługujące masową produkcję i pakowanie żywności, a także pracowników przetwórni żywności. Ze względu na różne warunki pracy, fartuchy dedykowane do różnych zadań różnią się zastosowanym materiałem, konstrukcją i wyglądem – fartuchy dla kelnerów wyróżniają się wysokiej jakości wykonaniem, plamoodpornością i obecnością poręcznej kieszeni. Fartuchy kuchenne dodatkowo mogą zabezpieczać pracownika przed zachlapaniem i poparzeniem. W ofercie producentów dostępne są też fartuchy i kombinezony flizelinowe, które kompleksowo chronią przed przedostawaniem się niepożądanych elementów do żywności i gwarantują pełną sterylność. W dużych zakładach spożywczych często wykorzystuje się fartuchy foliowe w rolce, które charakteryzują się łatwością używania, brakiem konieczności czyszczenia i bardzo dobrym poziomem zabezpieczenia.
Nakrycia głowy i rękawice do gastronomii
Bezpieczne i higieniczne warunki pracy umożliwiają też odpowiednie nakrycia głowy, rękawice ochronne, a w niektórych przypadkach również maseczki jednorazowe (polecamy modele wykonane z niepylącej i hipoalergicznej włókniny). W ofercie producentów znajdziesz m.in. czepki ochronne wykonane z cienkiej i przewiewnej włókniny (PP). Dzięki zastosowaniu gum ściągających, czepek bardzo skutecznie odizolowuje włosy. Czepek typu harmonijka przed rozłożeniem utrzymuje postać paska, dzięki czemu nie zabiera dużo miejsca i umożliwia wygodne przenoszenie. Popularnym rozwiązaniem są też kominiarki, które zabezpieczają przed dostaniem się ciała obcego z włosów i twarzy podczas przygotowania lub pakowania żywności. Dostępne są w wersji bez maseczki i z maseczką (tzw. astro cap).
Źródło tekstu: https://globalhygiene.pl/blog/odziez-ochronna-przeznaczona-do-kontaktu-z-zywnoscia-jakie-normy-musi-spelniac/